Csatlakozz most!

December 18-án kezdődik a magyar-török kulturális évad

A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal – jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter hétfőn, a Müpában tartott sajtótájékoztatón. Az évforduló alkalmából Recep Tayyip Erdogan török államfő is Budapestre látogat.

A miniszter kiemelte: az évad célja „a két ország évtizedekre visszanyúló kiváló kapcsolatainak a kultúra eszközeivel való támogatása, a kulturális jelenlétünk erősítése egymás országaiban”.
    Csák János felidézte, hogy a magyar-török diplomáciai kapcsolat hivatalosan száz éves, de a két ország múltja sokkal régebbre nyúlik vissza, ezért fontos, hogy „a barátságot, az egymás iránti tiszteletet, egymás méltóságának az elismerését időről-időre megerősítsük”.
    A miniszter úgy fogalmazott: az évad célja, hogy a művészeti ágakon, a tudományon, és az innovációkon keresztül rámutasson azokra a pontokra, amelyek az egyéni szinteken és az évfordulón túl is összekapcsolják a két országot. A miniszter „stratégiai fontosságúnak” nevezte azt a kezdeményezést, hogy elmélyüljön a két ország közötti megértés a legfelsőbb politikai szinten túl a művészeti-, tudományos- és a hétköznapi állampolgári szinteken egyaránt.
    Gülsen Karanis, Törökország budapesti nagykövete elmondta, hogy az évad ötletét a két ország képviselői közösen dolgozták ki. „Úgy gondoltuk, ez az egyik legjobb módja annak, hogy kiemeljük mélyen gyökerező és átfogó kapcsolatainkat, hiszen a kulturális évek a kulturális diplomácia egyik legjobb példái” – tette hozzá.
    Felidézte, hogy Törökország 1923. október 29-e óta köztársaság, és Magyarország volt az első ország, amellyel Mustafa Kemal Atatürk 1923. december 18-án nemzetközi együttműködési megállapodást írt alá és Ankarában az Atatürk irányításával létrejött új egyetem egyik első tanszéke a hungarológia volt.
    Magyarország azon országok között volt, amelyek támogatták a fiatal Törökország fejlesztési kezdeményezését, ezért az Atatürk meghívására számos magyar építész, mérnök és szakember érkezett Törökországba, és hagyta ott kézjegyét a török épületeken, intézményeken – tette hozzá. „A törökök ma is nagy hálával emlékeznek a magyarok munkáira” – emelte ki.
    Gülsen Karanis elmondta hogy a jövő évben Budapest mellett Magyarország nyolc városában, Pécsen, Szigetváron, Egerben, Esztergomban, Veszprémben, Kaposváron, Szegeden és Debrecenben is leszenek programok, amelyeken bemutatkozik többek közt a török opera, balettművészet, a modern és hagyományos török táncművészet, vagy zene, de lesznek színházi előadások, kiállítások, irodalmi programok, filmvetítések, gasztronómiai rendezvények és tudományos előadások is.

Budapest, 2023. november 20. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) virágcsokorral köszönti Gülsen Karanis török nagykövetet a magyar-török kulturális évadról tartott sajtótájékoztató előtt a Müpában 2023. november 20-án. A Török Köztársaság megalakulásának, és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó, és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal. Középen Hoppál Péter, az évad lebonyolításáért is felelő kormánybiztos. MTI/Mónus Márton

A nagykövet kiemelte: az évforduló alkalmából, december 18-án Recep Tayyip Erdogan török államfő is Budapestre látogat.
Hoppál Péter, az évad lebonyolításáért is felelő kormánybiztos kifejtette: az évad során megszervezett több mint száz művészeti, tudományos és innovációs program célja nemcsak a magyar kultúra népszerűsítése Törökországban, hanem olyan hosszútávú együttműködések elindítása is, amelyek szorosabbra fűzhetik a török-magyar kapcsolatokat az egyes szakterületek szintjén is.
Kifejtette, hogy Magyarország már számos kulturális évadot valósított meg a világ több országában, de olyanra még nem volt példa, hogy egy teljes évre szóló, komplex kulturális évadot szervezzen más országban úgy, hogy a célország is tart egy kulturális évadot Magyarországon. Kiemelte, hogy a program egy szoros partneri együttműködésben valósult meg a két ország kulturális-, tudományos- és oktatási intézeteinek, valamint minisztériumnak az együttműködésében.
Az évad programjairól szólva elmondta, hogy megemlékeznek majd többek közt a magyar nemzeti ünnepekről, köztük a magyar kultúra napjáról, március 15-éről, augusztus 20-áról és október 23-áról is, emellett lesznek anyák- és gyereknapi rendezvények, a magyar tudomány napja alkalmából tudományos konferenciák, továbbá díszvendégként jelenik meg a két ország egymás nagy fesztiváljain.
A magyar résztvevők közt említette a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Színház, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Állami Opera együttes, valamint az Operettszínház művészeit és munkatársait. Bemutatkozik továbbá Törökországban a Puskás és a Hungarikonok kiállítás, lesznek gasztronómiai programok, megrendezik az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című nagyszabású kiállítást, Robert Capa és André Kertész fotóit is megismerheti a török közönség, de megszervezik a két ország parlamenti válogatottjának labdarugó bajnokságát is, valamint török tűzfalfestéssel állítanak emléket jelentős magyar személyeknek.
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, és a decemberi megnyitó gála rendezője elmondta: a két nép hosszú, évszázadokra visszanyúló kapcsolatának állítanak emléket az előadásban.

Forrás: MTI, Kép a cikkben: MTI/Mónus Márton

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?