Csatlakozz most!

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a Török Köztársaság kikiáltásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából szervezik meg tudományos-ismeretterjesztő előadássorozatukat.
A terítékre kerülő témák között a tervek szerint napirendre kerül Törökország külpolitikai szerepvállalása, az ország kül-, biztonság- és védelempolitikája, migrációs helyzete, de Magyarország és a Türk Államok Szervezetének kapcsolatai is. Szó esik továbbá az 1848-as honvédek Krími háborúban való részvételéről, az Osztrák-Magyar Monarchia katonai részvételéről az Oszmán Birodalom nyugat-balkáni régiójának megszállásában, és lesz előadás a török-magyar kapcsolatok alakulásáról Kemal Atatürk hivatali idejében, azaz a két világháború között – írták.
Emlékeztettek rá: száz éve annak, hogy Törökország 1923-ban, az elsők között Magyarországgal kötött barátsági és együttműködési szerződést. A hivatalos diplomáciai kapcsolatok 1924 májusában a követségek kölcsönös megnyitásával indultak meg. Ezt megelőzően, az Osztrák-Magyar Monarchia idején, az Oszmán Birodalom követsége Bécsben működött, Konstantinápoly (ma Isztambul) Budapesten csak konzulátust üzemeltetett.
Felidézték: a százéves évforduló fontosságáról Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly novemberben – miután Ankarában tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel – azt mondta, a 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz.
A Ludovika Szabadegyetem első előadása február 7-én, 18 órakor kezdődik: Négyesi Lajos ezredes Legenda és valóság – Magyarok a Török Köztársaság megszületésénél címmel tart előadást.
A Ludovika Szabadegyetem előadásai keddenként 18 órakor kezdődnek az Oktatási Központ II-es előadójában.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs felület elérhető a https://ludevent.uni-nke.hu/event/2638/ oldalon.

(MTI)

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?