Csatlakozz most!

Nagy büntetések azoknak, akik kárt okoznak a törökországi védett állatokban

A Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Igazgatósága), a török természetvédelmi hatóság, nemrég frissítette a 2023-2024-es idényre vonatkozó szabályokat, és komoly büntetéseket írt elő a védett vadon élő állatok károsítóira nézve.

A büntetések mértéke változó, a legmagasabbak az Anatóliai leopárdhoz (Anadolu parsı) kapcsolódnak, ennek az állatnak a károsításáért akár 1,2 millió lírás (kb. 15 millió forint) büntetés és börtön is járhat!

A védett állatok listáján számos más faj is szerepel, például az Anatóliai vadjuh (Anadolu yaban koyunu), a vadkecske (yaban keçisi), a barna medve (bozayı), a hiúz (vaşak), és sok más. Ezeknek a fajoknak a károsítása esetén szintén jelentős pénzbírságokat szabnak ki.

A tengeri hüllők közül az álcserepesteknős (Caretta caretta), a zöld tengeri teknős (Chelonia mydas) és az eufráteszi lágyhéjú teknős (Rafetus euphracticus) fajok is védettek, és aki kárt okoz ezekben, az komoly büntetéssel számolhat.

A madarak közül a sólyomfélék (atmacagiller) és a sasfélék (doğangiller) családokhoz tartozó összes faj, valamint a keselyű (kelaynak), a pelikán (tepeli pelikan) és sok más fajta is védett. Az ő károsítóik is nagy büntetésekre számíthatnak.

Különleges figyelmet érdemel a teknősök helyzete, akikkel turistaként gyakran találkozhatunk.

Az álcserepesteknős (Caretta caretta), a zöld tengeri teknős (Chelonia mydas) és az eufráteszi lágyhéjú teknős (Rafetus euphracticus) is szerepelnek a védett állatok listáján. Fontos kiemelni, hogy egyes teknősfajok gyakran raknak tojást a török tengerpartokon. A szakemberek a tojások helyét általában táblákkal vagy néhány szalaggal körbekerített karóval jelzik. Egy ilyen jelzés láttán mindenképpen kerüljük el az adott területet, hogy megóvjuk ezeket a csodálatos lényeket és utódaikat.
Fontos: A tojások gyűjtését is szigorúan tiltják, ha valakit tetten érnek, az ugyanolyan büntetéssel járhat, mint az állatok bántalmazása esetén.

Képzeljük csak el, ahogy a kis teknősök kikelnek a homokból, majd céltudatosan indulnak el a tenger felé. Ez egy valódi csoda, amit mindenkinek látnia kellene legalább egyszer az életében. Az ilyen különlegességek megőrzése és a védett állatok védelme mindannyiunk felelőssége.

 

Ha tehát a következő nyaralásunkat Törökországba tervezzük, ne felejtsük el, hogy a gyönyörű tengerpartokon több száz védett tengeri teknős tojása is megbújhat. Mindig tartsuk szem előtt, hogy megóvjuk ezeket az értékes élőlényeket, és tartsuk tiszteletben a török hatóságok szabályait.

Természedvédők tanácsa: ha a parton találkozol egy apró teknőssel, ne nyúlj hozzá, ne próbáld meg segíteni neki elérni a vizet. Ez az ő feladata, és éppen ez a folyamat segíti őket abban, hogy megtanulják, hol keltek ki, hogy később visszatérhessenek oda, ahol a saját tojásaikat lerakják.

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?