Csatlakozz most!

Mióta Ankara Törökország fővárosa?

Ankara Törökország központi régiójában található és az ország fővárosa. A város történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza, és számos történelmi eseménynek volt a színtere. Az ókori időkben a város Phrygia (egyes magyar változatok szerint Frügia, Frígia) fővárosaként ismert, majd később a római birodalom része lett. Az oszmán időkben a város jelentős kereskedelmi központtá és a birodalom egyik fontos fővárosává vált.

Az 1920-as évek elején, amikor Atatürk munkásságának köszönhetően Törökország modern állammá vált, Ankara kiválasztása a fővárosnak stratégiai okokból történt. A város központi elhelyezkedése, a fővárosi funkciók gazdasági és politikai decentralizációja, valamint a szárazföldi közlekedési hálózatban betöltött fontos szerepe miatt döntöttek így. 1923. október 13-án hivatalosan is Ankara lett Törökország fővárosa.

Azóta a város az államigazgatás, a politika és a gazdaság központjává vált. Az Ankarai Városháza, a Parlament, a Nemzeti Könyvtár, a Nemzeti Múzeum és más fontos állami intézmények is itt találhatóak. Ankara azonban nem csak a politikai és gazdasági központ, hanem a kulturális élet központja is. A városban számos múzeum, színház, koncertterem és kiállítóterem található.

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?