Csatlakozz most!

Aspendos

Az Antalya városközpontjától mintegy 45 km-re keletre fekvő Aspendos arról híres, hogy itt található nemcsak Anatólia, hanem az egész mediterrán világ legjobb állapotban fennmaradt római kori színháza, ahol a mai napig tartanak színi előadásokat és opera esteket.

A város a Köprüçay (ókori Eurymedon), a régió egyik legnagyobb folyójának közelében fekszik. Ma a színház és az ókori vízvezetékrendszer a leginkább látogatott helyek Aspendosban, amely a folyó által létrehozott és táplált termékeny földeknek köszönheti létét és fejlődését.
A város legfényesebb korszaka kétségtelenül a római császárkor, amikor a híres színház és az akvadukt épültek.

Az Aspendos színház (Aspendos Tiyatrosu) ma a római kori színházak egyik legkiválóbb állapotban megmaradt képviselője. Építésekor a kor isteneinek és császárainak szentelték. A római színházi építészet és építési technika utolsó vonalait bemutató épület. A színház után a város legfontosabb ókori építészeti maradványa az akvadukt, ami a római vízvezetékek egyik legjobban megőrzött része.

A színházban a szeldzsuk korabeli munkálatok nyomai is fellelhetőek, különösen a homlokzat közepén lévő monumentális ajtónyúlványon és a homlokzat sötétvörös, cikk-cakkos mintázatú vakolatbevonatán. Ebben az időszakban az épület karavánszerájként működött és az ezzel együtt járó helyreállítási és védelmi munkáknak is tulajdonítják, hogy az építmény a mai napig fennmaradt. 1930-ban Mustafa Kemal Atatürk is ellátogatott ide és utasításokat adott a helyreállításra és a romos részek újraépítésére.

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?