Csatlakozz most!

Kızılkule – Vörös torony: Alanya Történelmi Ékköve

A Kızılkule, amely a 13. századi középkori Földközi-tenger védelmi építményeinek egyedülálló példája, Alanya kikötőjét, hajógyárát és várát védte a tengerről érkező támadások ellen. Az épületet I. Alaaddin Keykubat szeldzsuk uralkodó építtette az aleppói építőmesterrel, Ebu Ali Reha el Kettanival.

Az épület már a múltban is lenyűgöző megjelenésével vonta magára a figyelmet, és számos könyvben említést nyert. A 17. századi utazók közül Evliya Çelebi megjegyezte, hogy az Alanya várának tengeri oldalán egy nyolcszögletű, erős torony található, amely ostrom idején 2000 ember befogadására képes, és ahol a második várvédő parancsnok 40 katonával rendelkezik.

A Kızılkule egy lejtős területen, egy sziklára épült, ezért magassága keleti irányban 33 méter, míg nyugati irányban 3 méterrel alacsonyabb. Az alsó falak szabályosan vágott és összekapcsolt téglalap alakú mészkőből és újrafelhasznált klasszikus oszlopokból állnak, míg a felső részek vörös téglából készültek.

Az épület északi külső falán 10 méter magasan található egy felirat, amely az építés dátumát 1226 áprilisaként jelöli meg, és Alaaddin Keykubat nevét viseli. A déli falon egy másik építési felirat is található. A bejárati kapu jobb oldalán lévő falon az építőmester neve olvasható. A Kızılkule homlokzatán összesen 56 lőrés, 22 forró szurok és víz öntő nyílás, valamint 6 vízköpő található, amelyek a támadók visszaszorítását szolgálták.

A nyolcszögletű alaprajzú Kızılkule egyszerű külső megjelenése ellenére belül bonyolult tervvel rendelkezik. Az épület öt szintes: földszint, első emelet, félemelet, nyitott emelet és nyitott terasz.

A masszív külső megjelenés ellenére az épületnek kicsi és szerény bejárati kapuja van, amely egy szűk folyosón keresztül vezet a földszintre. A központi nyolcszögletű oszlop körül boltozatos folyosó húzódik. İbrahim Hakkı Konyalı szerint az épület kezdeti időszakában a földszinten és az első emeleten a folyosó boltozatának kezdetétől a felső fedésig húzódó, ma már csak nyomokban látható fa szobák voltak, amelyek a várvédők pihenését szolgálták. Ma a földszint kiállító térként funkcionál.

Az első emeletre magas kőlépcső vezet, ahol a központi oszlop felső részén egy nagy víztározó található, amely ma is használatban van. A nyitott emeleten lévő tározó szájánál helyezkedik el.

A tározóhoz közel eső folyosó padlójában nyolcszögletű szellőzők találhatók. Az emelet északnyugati részén található ajtó a külső várfalakra nyílik, ahol a jobb oldali falon egy nagy hajógraffiti látható.

A félemeleten szűk folyosó húzódik, ahol forró szurok és víz öntő nyílások vannak.

A nyitott terasz közepén a tározó szája és körülötte összesen 16 szellőző található, amelyek fénye az első emeletig eljut.

A Kızılkule lenyűgöző történelmi emlék, amely ma is megőrizte jelentőségét és egyedi építészeti megoldásait, lenyűgözve minden látogatót.

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?