Csatlakozz most!

5+1 érdekesség a rakıról

A rakı, melyet gyakran “oroszlán tejnek” is neveznek, Törökország nemzeti itala. Ez az ánizst tartalmazó szeszesital rendkívül népszerű az országban, és számos kulturális hagyomány része. Most következzen 5+1 érdekesség a rakıról.

  1. Eredet: A rakı eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a 19. század elején kezdte meg utazását a török kultúrában, amikor az Oszmán Birodalomban a desztillációs technikákat tanulmányozták és alkalmazták.

  2. Névadás: A ‘rakı’ szó az arab “araq” kifejezésből származik, ami annyit tesz: “izzadás”. Ez a kifejezés utal a párolgási folyamatra, ami a rakı előállításának központi része.

  3. Előállítás: A rakı előállítása két részből áll. Először szőlőből vagy szőlőtörkölyből szeszt készítenek, amit aztán ánizzsal ízesítenek és újra lepárolnak. A második párolgás után a rakı tiszta és erős, általában 45-50% alkoholtartalommal rendelkezik.

  4. Szín: A rakı eredetileg átlátszó, de amikor vizet adnak hozzá, az ánizsolaj okozta louching effektus miatt fehérre változik. Ennek a változásnak az eredményét hívják gyakran “oroszlán tejének”. Törökök mesélték viccesen, hogy azért isszák vízzel hígítva, fehéren a rakıt, mert “Allah így azt látja, hogy tej van a pohárban”.

  5. Fogyasztás: A rakıt általában étkezések közben, különösen a hagyományos ‘meze’ (különböző kisétel) mellett fogyasztják. A rakı és a meze kombinációját ‘rakı sofrası’-nak, azaz ‘rakı asztalnak’ nevezik, ami a török gasztronómia központi része.

+1 Társadalmi szerep: A rakı fogyasztása a török társadalomban összekötő szerepet játszik. Az emberek gyakran összegyűlnek, hogy együtt étkezzenek, igyanak és beszélgessenek. Ez a hagyomány erősíti a közösségi kötelékeket és az összetartozás érzését.

A rakı sokak szerint Törökország lelke, és aki meglátogatja az országot egyszer meg kell, hogy kóstolja ezt a különlegességet – természetesen mértékkel.

Olvasd el ezt is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Hirdetés - Booking.com

Ezeket olvastad már?